Pages

Söndagsbild

Efter en vecka som mestadels bestått av att ta hand om en sjuk bebis kulminerade det igår med besök på barnakuten. Därav den dåliga uppdateringen, men nu har det lugnat sig. Här kommer mitt bidrag till Fabrikens söndagsbild.





Det blev tre bilder, men alla hänger ihop. Det finns nämligen få saker som är så inspirerande för mig som att baka och det ska jag göra imorgon. Fördegen ska sättas ikväll och påsen med det ekologiska mjölet är så vacker att den fått stå framme nästan hela helgen.

Önskar en trevlig söndag.

Lakritsmaräng

I helgen bakade jag lakritsmaränger som blev helt fantastiskt goda. Vackra blev de också, alldeles tunna och melerade av lakritsen. Vi åt dem till hallonglass men de är fantastiska att äta som de är.

Såhär gör du:

3 äggvitor
1 dl socker
1 tsk citronsaft
1 paket lakrisal

Det allra bästa resultatet får man om man låter äggvitorna stå framme i rumstemperatur över natten, men det går naturligtvis bra ändå.
Vispa äggvitorna tills de stelnar. Vänd ner sockret och citronsaften och vispa till ett hårt skum. Krossa lakrisalen i en mortel och vänd ner. Vispa med elvispen igen, så att marängen blir hård.
Bre ut ett tunt lager på två bakplåtsklädda plåtar och grädda i 100 grader i en timme. Stäng sedan av ugnen och låt plåtarna stå kvar tills ugnen svalnat.
Bryt i bitar, ät och njut!



Designfavoriter

Gårdagens tisdagstema från Fabriken var designfavorit. En dag försent lämnar jag mitt bidrag.

Jag har väldigt svårt att välja en favorit, det finns så mycket som är så vackert. Men det som ändå blev mitt bidrag från vårt hem är våra sjuanstolar av Arne Jacobsen.
Som så mycket annat här hemma har dessa möbler en speciell historia, det är ytterst sällan vi bara åkt till IKEA eller Fina Möbelbutiken och köpt något rakt av. Nej, oftast är det loppis eller någon typ av gör-det-själv-aktivitet inblandad.

Dessa stolar köpte jag på Lauritz för drygt två år sedan. Då var de i teak och helt rostiga. Ryggarna blödde och tyvärr gick det inte att behålla teaken, den var alldeles för skadad. Vi lämnade in stolarna på sprutlackering och min man tillbringade två dagar nere på min pappas jobb där han slipade bort rosten från stolsbenen. Rosten försvann men patinan blev kvar, precis som jag vill ha det.
Stolarna är lite skeva, jag har spacklat och lagat de flesta ryggarna och man får sitta med vördnad. Men det är det värt och jag älskar dem.




Ljus

Flera av mina vänner har fantastiska hus, med ett helt annat ljus än vad som vi får till i vårt parhus från slutet av 1970-talet.
Just nu är jag emellertid smått besatt av att få in mer ljus hemma, kan det ha att göra med den evighetslånga vintern tro?

Något jag drömmer om är stora fönsterpartier á la gammal industri och den här bilden, som jag hittade hos Emma visar verkligen hur jag tänker. Gillar också skrivbordslampan som används som bordslampa, något som känns som en annalkande trend.


I söndags åkte vi till Lager 157 och passerade då det här huset i Mellösa, ett litet samhälle i Södermanland. Där finns också helt makalösa fönster, spana in den här trappan.


Exteriören är det heller inget fel på och det känns också helt otroligt att det finns så här fina renoveringsobjekt som är till salu för det priset.

(Bilder lånade från Fastighetsbyrån)



Kruka med basilika

Vi är mitt uppe i arbetet med att renovera vårat kök och nu börjar det äntligen bli färdigt. Förra veckan köpte jag en basilika men tyckte inte att jag hade någon kruka som passade in. Då gjorde jag den här snörkrukan, hur enkelt som helst.


Du behöver:
Hampasnöre eller liknande
En plåtburk (rengjord konservburk går bra)
Dubbelhäftande tejp

Sätt en tejpremsa längst ner på burken och sätt fast ena änden på snöret i den. Börja linda så tajt det går - det kommer att gå åt mer snöre än man tror.
Avsluta med att sätt ytterligare en tejpbit högst upp och låt snöret fastna i den.

Färdigt!








SJ

Jag har ännu inte bestämt mig för vad jag tycker om SJ-pallarna som detaljer i inredningen. Å ena sidan gillar jag dem men har lite svårt att se dem hemma hos oss. Hur som helst så hittade jag lite bilder när jag surfade runt, och blev verkligen inspirerad.



Bilden längst till vänster hittade jag på Maliins blogg och den längst till höger är från IKEA - livet hemma.

Betongbokstav


Jag älskar bokstäver i inredningen och jag älskar betong. De här betongbokstäverna som jag har gjutit är en perfekt kombination. Du gjuter dem enkelt själv.

Du behöver:
Finbetong
Vatten
Hink att blanda i
Bokstavsmall (Jag skrev ut min på datorn och klippte sedan ut)
Cellplast
Plywoodskiva eller annat plant underlag



Blanda betongen enligt anvisning på förpackningen, det ska bli som en tjock gröt. Skär ut bokstaven ur cellplasten och lägg cellplasten på skivan. Fyll upp bokstavshålet med betong och jämna till ytan. Låt brinna (härda) i minst ett dygn. Ta bort cellplasten och borsta bort resterna som har fastnat på betongbokstavens kanter.


Tisdagstema

Jag tänkte följa Fabrikens tisdagsteman och söndagsbilder. Just idag är temat tallrikar och bestick.

Trots att jag egentligen gillar rakare former så är Franska Liljan min absoluta bestickfavorit. Överhuvudtaget älskar jag tunga silverbestick som ligger väl i handen.
De här skedarna har jag köpt på loppis och den rosa glasskålen är en annan favorit, från Åhléns för många år sedan.

Flower

Idag väcktes jag av sång, frukost på sängen och paket. Det är min födelsedag och den största presenten levereras i slutet av veckan och kommer att passa perfekt inne i vårt bibliotek, aka tv-rum.
(Bild lånad från Svenssons i Lammhult)


Happy valentine

Tio minuter i köket resulterade i matkonst på hög nivå. Tänk vad inspirerande att laga mat om ingredienserna läggs upp såhär?
Från vänster ligger arboriris, cornflakes, hasselnötter och kokos. Tallriken är från IKEA.
Önskar en härlig hjärtans dag.

Test

Testinlägg